Synnytyksen käynnistäminen vyöhyketerapialla – 5 asiaa, jotka auttavat käynnistämään synnytyksen

Synnytyksen käynnistäminen vyöhyketerapialla on lempeä vaihtoehto sairaalan tarjoamille menetelmille.

Synnytys on luonnollinen tapahtuma, joka käynnistyy, kun keho on siihen valmis. Äidin pelot, vauvan asento, lantion jännitykset ja hormonitoiminnan häiriöt ovat kuitenkin esimerkkejä syistä, jolloin synnytys ei toiveista huolimatta lähde luonnollisesti käyntiin.

Tiesitkö, että synnytyksen käynnistys on yleisin synnytyksiin liittyvä toimenpide? Käynnistettyjen synnytysten osuus on lisääntynyt viimeisten 20 vuoden aikana. Suomessa jopa vähän yli 30 prosenttia synnytyksistä käynnistetään.

Synnytyksen käynnistykseen sairaalassa liittyy riskejä: käynnistys voi epäonnistua tai synnytys voi pitkittyä. Tällöin päädytään herkästi keisarinleikkaukseen.

Riski on korkea, jopa 30-40 prosenttia, ja se koskee erityisesti ensisynnyttäjiä.

Yhä useampi äiti hakee vyöhyketerapiasta apua lapsihaaveisiin, raskauden aikaisen hyvinvoinnin tukemiseen, synnytykseen valmistautumiseen, synnytyksen käynnistämiseen ja vauvan ensihetkiin.

Tämä voi kiinnostaa sinua: Raskaushieronta - 4 hyvää syytä hoidattaa itseään raskausaikana

Tänään kerron sulle, miten synnytys voidaan käynnistää lempeästi ja luonnonmukaisesti vyöhyketerapian avulla.

Miten synnytys käynnistetään vyöhyketerapialla?

Synnytyksen käynnistäminen vyöhyketerapialla huomioi äidin kokonaisvaltaisesti

Omasta kokemuksestani tiedän, että kun synnytys ei ala luonnollisesti, huoli tulevasta on todellinen. Tilanne voi herättää pelkoa ja epävarmuutta.

Synnytyksen käynnistymisen tarkkaa mekanismia ei tunneta. Taustalla on monimutkainen biokemiallinen prosessi, joka johtaa kohdunkaulan kypsymiseen ja synnytyksen käynnistymiseen.

Sairaalassa synnytyksen käynnistys arvioidaan aina yksilöllisesti huomioiden äidin ja sikiön vointi, raskauden kesto, riskitekijät ja kohdunkaulan kypsyys.

Sairaaloiden tarjoamat käynnistysmenetelmät ovat:

·      Lääkkeetön ballonki-menetelmä, jossa emättimeen sijoitettavan katetrin avulla on kypsytetään kohdunkaulaa. Menetelmän on tarkoitus johtaa siihen, että synnytys voidaan käynnistää joko pelkästään kalvojen puhkaisulla tai yhdessä oksitosiinihormonin kanssa.

·      Lääkkeellisen käynnistyksen prostaglandiinilla eli misoprostolilla. Lääke otetaan suun tai emättimen kautta.

·      Kalvojen puhkaisu tai oksitosiinin syöttö suoraan suoneen.

Omaa oloani tieto sairaalan tarjoamista vaihtoehdoista ei helpottanut. Toivoin luonnollisempaa vaihtoehtoa ja sitä, että synnytys voisi saada alkunsa muualla kuin kliinisessä sairaalaympäristössä.

Unelmoin vaihtoehdosta, joka huomioisi minut tässä ainutkertaisessa kokemuksessani tuntevana, ajattelevana ja kehollisena - kokonaisena naisena.

Onneksi löysin vyöhyketerapian. Oma kokemukseni synnytyksen käynnistämisestä vyöhyketerapialla oli niin voimakas, että tiesin haluavani jonain päivänä tarjota samaa tuleville äideille.

Synnytyksen käynnistys vyöhyketerapialla

5 asiaa, jotka auttavat käynnistämään synnytyksen luonnollisesti

Kun kehoa aletaan herättelemään synnytykseen vyöhyketerapialla, äiti kohdataan kehon, mielen ja tunteiden kokonaisuutena. Kehoa stimuloidaan korvissa, käsissä ja jaloissa sijaitsevien heijastepisteiden sekä koko kehon vyöhykeratojen kautta.

Hoito on rentouttava ja kivuton, eikä se koskaan käynnistä synnytystä väkisin.

Synnytyksen käynnistyshoito keskittyy seuraaviin osa-alueisiin:

1.     Mielen rauhoittaminen

Synnytyksen käynnistyksessä ja sen luonnollisessa etenemisessä on tärkeää, että äiti tuntee olevansa turvassa. Lähestyvä synnytys saattaa herättää epävarmuutta ja pelkoa. Hektinen elämäntyylimme ei luontaisesti tue äidin valmistumista synnytykseen.

Tunteiden yhteys kehon toimintakykyyn on ilmeinen, joten lempeälle, luottamukselliselle keskustelulle annetaan aina tilaa ennen kehollisen, rentouttavan hoidon aloittamista. Luottavainen ja rauhallinen mieli on merkki keholle, että se voi avautua uuden elämän vastaanottamiseen.

2.     Hormonitoiminnan aktivointi

Hormonit ohjaavat synnytystä voimakkaasti. Oksitosiinia tarvitaan sekä synnytyksen käynnistämiseen että supistusten tuottamiseen. Endorfiini sen sijaan toimii kehon omana kipulääkeenä. Adrenaliini auttaa äitiä pysymään valppaana, mutta voi liiallisena aiheuttaa jopa synnytyksen pysähtymisen.

Hoidossa kehon luonnollista hormonitoimintaa stimuloidaan aktivoitumaan synnytyksen käynnistämisen tueksi.

3.     Lantion alueen rentoutus

Lantion alueen kireydet saattavat vaikeuttaa vauvan laskeutumista, jolloin synnytys ei käynnisty tai etene. Istumatyö tai jopa liian kova treenaaminen voivat aiheuttavat kireyksiä, jotka vaikeuttavat vauvan laskeutumista.

Hoidossa lantion alueen kireyksiin kiinnitetään erityistä huomiota. Lantiota avataan lempeästi heijastepisteiden kautta sekä korvista että jalkateristä. Lisäksi lantiota hierotaan hellästi myös itse keholta.  

4.     Kohdun ja kohdunkaulan valmistelu

Kohdunkaulan kypsyys on lääketieteen mukaan tärkein synnytyksen käynnistymisen onnistumiseen vaikuttava tekijä. Kohtu ja sen luonnollinen, voimakas toiminta on ensisijainen edellytys synnytyksen käynnistymiselle ja etenemiselle.

Hoidossa kohdunkaulaa ja kohtua kokonaisuudessaan aktivoidaan toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kohtu on kannustettava hommiin, jotta synnytys voi alkaa ja edetä.

5.     Supistusten edistäminen

Supistukset ovat kohtulihaksen kramppeja. Vahvat, säännölliset supistukset mahdollistavat vauvan liikkumisen synnytyskanavassa eli ne työntävät lasta kohti kohdun ulkopuolista maailmaa.

Hoidossa kehon luonnollista supistustoimintaa stimuloidaan herättelemällä hormonitoimintaa ja kohtulihasta synnytyksen aloitukseen.

Milloin synnytyksen käynnistäminen vyöhyketerapialla on mahdollista?

​​​​​​​Synnytyksen käynnistäminen vyöhyketerapialla voidaan tehdä 39+0 raskausviikolla. Liian aikaisin tehty hoito aiheuttaa äidin ja vauvan keholle turhaa stressiä.

Synnytys käynnistyy usein kahden vuorokauden sisällä hoidosta, mutta hoito ei ole tae synnytyksen käynnistymisestä. Joskus hoitoja voidaan tarvita kaksi 2-7 päivän sisällä.

Synnytyksen käynnistyshoito ei koskaan käynnistä synnytystä väkisin, mutta valmistaa aina äitiä lempeästi synnytykseen - sekä kehon, mielen että tunteiden tasolla.

Brigidin Ready Made -synnytyksen käynnistyshoito on räätälöity vastaamaan odottavan äidin erilaisia tarpeita. Kantava ajatus on, että herkässä tilassa oleva äiti saa kokea kauniin, voimaannuttavan hetken, joka osaltaan kannattelee häntä uuteen elämänvaiheeseen. Tärkeintä on kuitenkin kehon tarkka käsittely, joka mahdollistaa synnytyksen käynnistymisen.

Ennen, kun synnytystä lähdetään käynnistämään, voi äitiä ja vauvaa valmistella synnytykseen koko raskauden ajan rentouttavan ja muuttuvaa kehoa tehokkaasti tukevan Love That Belly -raskaushieronnan avulla.

Lue lisää täältä: Raskaushieronta - 4 hyvää syytä hoidattaa itseään raskauden aikana

Olet sydämellisesti tervetullut pysähtymään, rauhoittumaan ja valmistautumaan ainutlaatuisen, ihmeellisen synnytyskokemuksen äärelle <3

Lähteet: terveyskyla.fi, Synnytyksen käynnistys vyöhyketerapialla -kurssimateriaali (Elonaskel Oy)

Kuvat: Alexander Krivitskiy ja Isabella Angélica

Previous
Previous

Aktiivisten aikuisten näytelmä

Next
Next

Miten omaa kehoa kuunnellaan? 3 vinkkiä aloitukseen!