Usein kysytyt kysymykset

  • Tunnevyöhyketerapia® on täydentävä hoitomuoto, jossa ihmistä hoidetaan ajatusten, tunteiden, kokemusten ja kehon kokonaisuutena. Kehohoitoon yhdistetään keskustelua elämäntilanteesta ja elämänkaaren tapahtumista.

    Tunnevyöhyketerapiassa hoidetaan erilaisia äkillisiä sekä pitkäikäisiä vaivoja ja sairauksia, kuten stressi, migreeni, hormonaaliset ongelmat, aineenvaihdunnan häiriöt, jännitys- ja kiputilat, selkäongelmat, unettomuus, pelot, ahdistus, tulehduskierteet ja koliikkioireet.

    Fyysisiä ja psyykkisiä tukostiloja avataan hoitamalla kehoa hellävaraisesti päästä varpaisiin. Käsittely muistuttaa lempeää hierontaa, ja se toteutetaan asiakkaan tilanteen ja tuntemusten mukaan.

    Hoidossa edetään yksilöllisesti, asiakkaan tarpeita kuunnellen. Terapeutti ei analysoi eikä tulkitse asiakkaan puolesta tämän asioita. Ihmisen itsensä tekemät oivallukset ovat avain itsetuntemukseen, hyvinvointiin ja myönteiseen muutokseen.

    Tunnevyöhyketerapia perustuu havaintoon, että elämänkokemusten laukaisemat tunteet kertyvät kehon muistiin. Toisinaan kokemukset ja elämän tapahtumat herättävät tunteita, joiden kohtaamiseen ihmisellä ei meneillään olevassa elämäntilanteessa ole käytössään voimavaroja.

    Tuhansien asiakastapausten myötä on huomattu, että kehon ja mielen tasapainottomuustiloilla on yhteys näihin kohtaamattomiin, kehon muistiin koteloituneisiin tunteisiin.

    Kehon muistiin varastoitunut tunne saattaa oireilla erilaisina kehollisina tai psyykkisinä vaivoina ja elämää haittaavina käytös- tai ajatusmalleina. Erilaiset oireet kantavat viestejä – vaivat, kiputilat ja hankalat elämäntilanteet ovat tilaisuus tiedostaa, kohdata ja purkaa tunteita ja päästä tasapainoon.

    Tunnevyöhyketerapeuttisen hoidon tarkoitus on päästä näiden viestien äärelle: oivaltaa oireilun ja elämää vaikeuttavien tilanteiden tunnesyy, ei pelkästään helpottaa oireilua. Kehon muisti ja oireet toimivat muutoksen käynnistäjinä ja näyttävät suuntaa. Keho toimii eräänlaisena karttana, johon tutustumalla ja jonka tukoksia avaamalla päästään hyvinvoinnin äärelle.

    Tunnevyöhyketerapiassa on vaikutteita perinteisestä vyöhyketerapiasta, jossa kehon osien, kuten sisäelinten ja lihasten, on huomattu heijastuvan määrätyille alueille esimerkiksi jalkapohjissa, kämmenissä ja korvissa. Kehon ja tunne-elämän tukokset kertyvät näiden heijasteiden lisäksi tunnevyöhyketerapiassa tärkeille, kehossa pystysuunnassa kulkeville vyöhykeradoille sekä elämänkaaren kulkua heijastaville toimintatasoille.

    Kun tunne ja sen laukaissut asia tiedostetaan, kohdataan ja puretaan, tunteen viestiä kuljettanut fyysinen oire poistuu.

    Ihmiselle avautuu mahdollisuus voida hyvin, oppia tuntemaan itsensä ja saada uskallusta elää itsensä näköistä elämää, vapaana tunnetaakoista ja niiden aiheuttamista oireista.

    (Lähde: Keho- ja tunnevyöhyketerapeutit ry.)

  • Vyöhyketerapia on täydentävä hoito. Täydentävät hoidot tarkoittavat hoitamisen ja terveyden edistämisen muotoja, jotka eivät yleensä kuuluu viralliseen terveydenhuoltojärjestelmään.

    Täydentäviä hoitoja saa Suomessa pääasiassa vain julkisesti tuetun terveydenhuollon ulkopuolella. Monessa muussa maassa niitä on liitetty viralliseen terveydenhuoltoon.

    Täydentäviä hoitomuotoja kutsutaan myös nimillä vaihtoehtohoidot, luontaishoidot, perinnehoidot ja joskus jopa uskomushoidot. Englanniksi hoidoista käytetään termiä Complementary and Alternative Medicine eli CAM-hoidot.

    Arvioiden mukaan runsas miljoona suomalaista käyttää täydentäviä hoitoja. Puolet aikuisista on käyttänyt tai kokeillut täydentävien hoitajien palveluja vuonna 2018 tehdyn väestökyselyn mukaan.

    CAM-hoitoihin kuuluu laaja kirjo hoitomuotoja, kuten esimerkiksi hieronta, kiropraktiikka, akupunktio, jäsenkorjaus, äänihoidot, taideterapiat, meditaatio, energiahoidot ja vyöhyketerapia.

    Hoitoihin turvaudutaan terveyden edistämiseksi tai vaivojen ja oireiden lievittämiseksi tavanomaisten, virallisten hoitopalvelujen täydennyksenä, ei niiden vaihtoehtoina. Suurin osa käyttäjistä saa kyselytutkimusten mukaan niistä apua.

    Maailman terveysjärjestö WHO kannattaa täydentäviä hoitomuotoja. WHO:n strategian tavoite vuosille 2014-2023 on selkeä: WHO kehoittaa jäsenmaitaan lisäämään täydentävien hoitomuotojen käyttöä ja parantamaan niiden saatavuutta. Kaiken kaikkiaan Euroopassa ja muualla maailmassa suhtaudutaan CAM-hoitoihin hyvin myönteisesti.

    Täydentävistä hoidoista kiistelevät Suomessa ennen muuta lääkäreiden ammattiliitto ja luontaishoitoalan etujärjestöt. Hoitojen käyttäjät eivät kiistele. He hyödyntävät rinnakkain vakiintuneita terveyspalveluja ja täydentäviä hoitoja. Lääketieteellisten hoitojen korvaaminen täydentävillä hoidoilla on harvinaista.

    Kiistelyistä huolimatta lukuisat lääkärit hyödyntävät niitä työssään. Yli puolet yhdysvaltalaisista, omaa vastaanottoa pitävistä lääkäreistä, suosittelee potilailleen täydentäviä hoitoja. Kolmasosa käyttäjistä Norjassa kertoo saaneensa terveydenhuollon ammattilaisten tarjoamia täydentäviä hoitoja. Niitä tarjotaan myös sairaaloissa.

    Lähde: Terveystutkija ja tietokirjailija Pauliina Aarvan blogi.

  • Tunnetaidot tarkoittavat kykyä havaita, ilmaista ja säädellä omia tunteita. Tunnetaidot ovat itsetuntemuksen ja hyvän mielenterveyden perusta. Omien tunteiden näkeminen ja ymmärtäminen auttavat myös hahmottamaan toisten tunteita, mikä on oleellinen osa vuorovaikutustilanteita ja niissä toimimista.

    Tunnetaidot ovat tärkeitä monista eri syistä. Ne auttavat ilmaisemaan ja säätelemään omia tunteita, hillitsemään itseä tarpeen mukaan, tunnistamaan omia tarpeita, toimimaan jämäkästi silloin, kun omat rajat meinaavat ylittyä, luomaan toimivia ihmissuhteita, huolehtimaan omasta hyvinvoinnista ja rakentamaan oman näköistä elämää.

    Ilman toimivia tunnetaitoja olet herkästi tunteidesi vankina. Saatat huomata, että tunteet ohjaavat elämääsi sen sijaan, että tekisit tietoisia valintoja siitä, mihin suuntaan haluat kulkea. Tunnetaitojen avulla voit ottaa välimatkaa omiin tunteisiisi ja arvioida, missä tilanteissa tunteiden mukaan toimiminen vie sinua haluttuun suuntaan ja missä tilanteissa ei.

    Tunnetaidot ovat kirjaimellisesti taitoja, jotka eivät synny itsestään. Pohja tunnetaidoille luodaan lapsuudessa. Se, miten olet lapsuudessa oppinut tunnistamaan, ilmaisemaan ja säätelemään tunteitasi, vaikuttaa paljon siihen, miten selviät vaikeista ajoista elämässä, miten toimit suhteessa muihin ihmisiin ja miten hyvin ylipäänsä tunnet itsesi.

    Koska kyse on taidoista, voi niitä oppia ja vahvistaa läpi koko elämän. Tunnetaidot ovat elämässäsi merkittävä voimavara ja niiden vahvistamiseen kannattaa panostaa riippumatta siitä, millaiset taidot olet aiemmin elämässäsi omaksunut. Epätoimivat taidot voivat muuttua paremmiksi ja hyvät taidot entistä toimivammiksi.

    Lähde: YTHS

  • Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Paranemisprosessiin tarvittava aika on aina yksilökohtaista.

    Akuuteissa vaivoissa vauvoille suositeltava hoitomäärä on 3-6 hoitokertaa noin 5 päivän välein. Hoitokertoja tarvitaan sitä enemmän, mitä vaativampi vaiva on.

    Aikuisilla hoitomäärään vaikuttaa aina itse ongelma, vaiva tai oire, johon haet apua. Muutos voi joskus tapahtua hetkessä, joskus taas paraneminen vaatii pidemmän prosessin.

    Usein saat helpotusta oireisiin jo muutaman hoitokerran jälkeen. On kuitenkin huomioitava, että vuosikausia jatkunut oireilu tai jämäkkä tunnelukko vaatii yleensä aina useamman hoitokerran. Myös sillä, kuinka paljon olet tottunut keho- ja/tai tunnetyöskentelyyn on merkitystä.

    Yleinen suositus hoitokerroille on alussa kaksi tai kolme käyntiä parin viikon välein. Näin kehon avautuminen pääsee vauhtiin. Tämän jälkeen hoitoväli voi pidetä on yleensä kolme tai neljä viikkoa.

    Lempeys ja itsetuntemus ovat hoitomuodon kantavia pilareita, joten tärkeintä on, että kuuntelet itseäsi ja käyt vyöhyketerapiassa juuri sinulle sopivin aikavälein.

    Monille vyöhyketerapiassa käynti on omasta hyvinvoinnista huolehtimista: tunnetaakkojen purkua keholta ja mieleltä, oman itsen äärelle pysähtymistä, rentoutumista, kovalevyn puhdistusta ja kehon tasapainon ylläpitoa.

    Kehon tai mielen ei siis tarvitse oireilla hoitoon hakeutuessa. Säännöllinen hoito ylläpitää hyvää kehoyhteyttä, lisää vastustuskykyä ja ehkäisee sairauksien syntyä.

  • Vyöhyketerapia perustuu luonnonlääketieteeseen. Luonnonlääketieteen perusajatus on, että keho aktivoidaan parantumaan itse. Vyöhyketerapiassa keho siis pyrkii löytämään luonnollisen tasapainonsa, ja sen vuoksi on joitakin tilanteita, jolloin hoitomuoto ei välttämättä sovi sinulle.

    Jos jokin alla olevista koskettaa sinua, olethan minuun yhteydessä ennen hoitoa. Käydään yhdessä läpi voimmeko aloittaa hoidot heti, olisiko syytä vielä odottaa vai onko este pysyvä.

    Sinulle on tehty elinsiirto.

    Kehossasi on vierasesineitä.

    Sinulla on kuumetta, kehossasi on vakava tulehdustila tai olet antibiottikuurilla.

    Sinulle on juuri tehty suuri leikkaus.

    Sinulla on todettu syöpä, ja hoitojen päättymisestä ei vielä ole kulunut kolmea kuukautta.

    Sinulla on vaikea sydänvika.

    Sinulla on todettu voimakkaita mielenterveysongelmia.

    Käytät tai olet hiljattain käyttänyt pitkäaikaisesti synteettisia lääkkeitä, kuten esimerkiksi kortsisonia sisäisesti tai sytostaatteja.

    Käytät rauhoittavia- tai psykoosilääkkeitä.

    Rokotteen saamisesta ei ole kulunut kahta viikkoa.

    Korona-rokotteen saamisesta ei ole kulunut neljää viikkoa.

    Olet raskaana ja 12 raskausviikkoa ei ole vielä täyttynyt.

    Olet ollut samalla viikolla toisessa kehohoidossa.

    Hoitoa ei koskaan tehdä, jos olet alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena.