Miten omaa kehoa kuunnellaan? 3 vinkkiä aloitukseen!

Tänä päivänä et voi välttyä kehotukselta kuunnella omaa kehoasi. Ajatellaan, että omaa kehoa kuuntelemalla teet päätöksiä, jotka auttavat sinua voimaan paremmin. Vinkki on kuitenkin melko ylimalkainen, ja saattaa jopa herättää vahvaa ärsytystä.

Ajatuksia kuten: “Tottakai mä nyt sitä kuuntelen.” Tai toisaalta: ”Miten mä muka sitä kuuntelisin?”.

Suurin kysymys kaiken taustalla kuitenkin lienee: “Miksi mä sitä kuuntelisin?”.

Olemme tottuneet siihen, että saamme tietoa itsemme ulkopuolelta.

Joku on aina viisaampi ja tietää paremmin. Kirja, kurssi, terapeutti, lääkäri - kuka vain muu asiantuntija, mutta en minä.

Miten omaa kehoa kuunnellaan?

On tärkeää ymmärtää, että sinä olet oman kehosi asiantuntija. Ja että kehosi on aina puolellasi. Jos oman kehon viestejä ei kuuntele, sen äänet voimistuvat. Kuiskauksista muodostuu huutoja, lihasjumeista kroonisia kiputiloja.

Keho toimii vaakana myös silloin, kun oma elämä tuntuu lipuvan ohi, unelmat tuntuvat sekavilta ja itselle on yhtäkkiä vähän epäselvää, että kuka sitä oikeastaan onkaan.

Keho viestii meille elämmekö totuudessa itsemme kanssa.

Onko arkemme linjassa arvojemme ja syvien tarpeidemme kanssa? Tunnistammeko omat vahvuutemme ja suunnan, jota kohti olemme menossa?

Tässä blogitestissä kerron, mitä hyötyä oman kehon kuuntelusta on. Lisäksi annan kolme vinkkiä, joiden avulla harjoittelun voi aloittaa vaikka heti.

Miten omaa kehoa kuunnellaan?

Minun oli aikanaan vaikea ymmärtää, mitä kehon kuuntelulla tarkoitettiin. Kilpaurheilutaustaani vasten kuvittelin yhteyteni kehoon olevan kunnossa. Kehoni oli ollut työvälineeni pitkään ja toiminut aina moitteettomasti.

Eräänä päivänä en kuitenkaan päässytkään sängystä ylös. Vihlova alaselkäkipu vei pitkään ilon liikkumisesta, jopa elämästä. Tunsin menettäväni itseni, mutta toisin kävi. Keholle ilmaantunut kipu oli lopulta suuri lahja ja muutti elämässäni kaiken. Kerron tästä lisää toiste.

Ajattelemme usein, että ihmisen keho on kone, jota tankataan ruoalla ja vedellä. Kehoa on myös syytä liikutella säännöllisesti, jottei se menisi epäkuntoon. Ja jos kone menee rikki, se voidaan korjata mekaanisesti.

Näin ollen kehon viestien oletetaan vastaavan kysymyksiin siitä, mitä ruokaa tai juomaa keholle olisi syytä tänään tarjota tai olisiko huomenna syytä pitää treenistä välipäivä. Tämäkin toki lasketaan kehon kuunteluksi, mutta kuvaa sitä vain yhdestä näkökulmasta.

Kehon kuuntelun ydin ei siis tiivisty siihen, että vaeltaessasi työpäivän jälkeen nälkäisenä lähikaupassa, kysyt keholta, mitä sen tekisi tänään mieli syödä. Tiedämme molemmat, että lopputuloksena on suklaiset suupielet ja totaalimorkkis.

Kehon kuuntelussa on kyse perustavanlaatuisen viestintäjärjestelmän, ikään kuin uuden kielen, opettelusta. Kun avaat aidon yhteyden kehoosi, ojennat samalla itsellesi elämää mullistavan lahjan. Parasta on, että et tarvitse mitään lisäosia ottaaksesi tätä järjestelmää käyttöön.

Sulla on jo kaikki tarvittava.

Kun otat kehosi viestit tosissaan, löydät toisesta päästä itsesi. Kokonaisena, sellaisena kuin olet. Kehon viestit tarjoavat korvaamatonta tietoa, jonka avulla:

·      voit fyysisesti paremmin,

·      tunnet olosi tasapainoiseksi,

·      koet ihmissuhteesi merkityksellisiksi,

·      elät aitoa ja omannäköistä elämää.

Lempeän harjoittelun avulla opit, että keho on paljon muutakin kuin kone. Kun lähdet avaamaan tätä ovea, työnnä sitä hiljalleen ja määrätietoisesti auki. Lupaan, että se kannattaa.

Miten omaa kehoa kuunnellaan?

3 vinkkiä oman kehon kuuntelun aloittamiseen

1.     STOOOOOP!

Niin latteukselta kuin se kuulostaakin, pysähtyminen on kaiken A ja O. Tämän osalta onneen ei ole oikotietä. Kun huomaat huohottavasi ympäriinsä, pyöritteleväsi mielessäsi vähintään sataa eri asiaa ja sekoavasi askeleisiin, sano itsellesi lempeän jämäkästi: “Stop”.

Istahda alas, hengitä syvään ja kerää pirstaloitunut energiasi takaisin jämäkälle kerälle keskelle rintakehääsi. Et voi kuulla pihaustakaan, jos kaikki taajuudet ulvovat punaisella.

2.     TUTKIMUSMATKALLE, GO!

Keho lähettää viestejä monin eri tavoin. Kuten ainutkertaisella villieläinsafarilla, myös kehon kuuntelussa on oleellista pitää kaikki aistit avoinna. Viesti voi tulla montaa eri reittiä. Se voi arkaillen piileksiä pusikossa tai lentää suoraan ylitsesi. Se voi tulla tökkimään kulkuneuvoasi tai laskeutua varoen olallesi.

Pistä järki ja mieli hyllylle.

Hengittele rauhallisesti, kuulostele, jutustele. Tuntuuko kehossa kireyttä, kolotusta, kipua. Minkä tunteen tunnistat?

3.     NAPPAA SAALIS

Mitä ikinä kehosta nouseekaan, anna sen nousta. Älä pyristele vastaan. Älä pelkää. Älä yritä tunkea juuri kalastettua kalaa koukku kidassa takaisin veden alle. Nappaa koukku irti, ja ihaile saalista käsissäsi.

Joskus saatat luulla olevasi lohiapajalla, mutta vedestä nouseekin pelkkää ahventa. Se on ihan ok. Tutki saalista. Kääntele, vääntele ja totea: ”Jaahas, tällainen tuli tänään. Kiitos.”

Hyväksy kokemasi. Älä arvoita tai analysoi. Hyväksy, ja kiitä. Tässä lepää kaiken taika: hyväksy ja kiitä. Kun kala on napattu, sen voikin heittää takaisin.

Rima alas ja liikkeelle!

Keho kantaa mukanaan koko historiamme. Se muistaa nekin hetket, jotka mieli tahtoisi unohtaa.  Usein saamme myös vanhempiemme ja isovanhempiemme tunneperimästä rippeitä, jotka määrittävät suuntaamme.

Kun emme halua pyristellä kuohujen keskellä vaan tarttua oksaan, voimme aina palata kehoomme. Keriä kerän tiukaksi, lähteä seikkailuun ja hyväksyä saaliin. Keskittyä tähän hetkeen.

Nyt olen kertonut sulle arkisia vinkkejä siihen, miten omaa kehoa kuunnellaan. Mitä enemmän harjoittelet, sitä helpommin kehon kieli sinulle avautuu.

Harjoittelulle ei tarvitse varata kalenterista pitkää meditaatioaikaa. Voit pysähtyä kehosi äärelle ihan milloin vaan. Jopa muutaman sekunnin tietoinen stoppi riittää.

Seuraavaksi onkin aika ruveta toteuttamaan kehon toiveita. Toivon sulle ihania, oivaltavia hetkiä itsesi kanssa <3

P.S. Jos haluat tarjota itsellesi aidon pysähdyksen ja ottaa kunnon startin kehotunne -yhteyteen, lämpimästi tervetuloa Reconnect -hoitoon!

Previous
Previous

Synnytyksen käynnistäminen vyöhyketerapialla – 5 asiaa, jotka auttavat käynnistämään synnytyksen

Next
Next

Pärjääkö lapsi sateella ilman kurahousuja?